środa, 12 czerwca 2013

Penne z pastą bazyliowo-orzechową, kurczakiem, pomidorkami i szpinakiem


 Lista zakupów (porcja dla 2 osób):
  1. 250 g piersi z kurczaka,
  2. 100 g pomidorków koktajlowych,
  3. duża garść liści szpinaku,
  4. 200 g makaronu penne,
  5. 2 ząbki czosnku,
  6. płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  7. płaska łyżeczka curry,
  8. szczypta płatków chilli,
  9. pęczek świeżej bazyli,
  10. kilka orzechów włoskich i migdałów,
  11. łyżka startego parmezanu,
  12. oliwa z oliwek
  13. sól
 Sposób przyrządzenia:
Najpierw musimy przygotować pastę. Do moździerza wkładamy orzechy, migdały, ząbek czosnku i parmezan. Ugniatamy. Dodajemy po trochu bazylię i oliwę. Ugniatamy do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy.

 

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy piersi do miski, w której mieszamy je ze szczyptą soli i chilli, łyżeczką pieprzu ziołowego i curry oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Pomidorki myjemy i kroimy na pół (większe na ćwiartki), szpinak płuczemy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu (10-12 minut).


Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, na patelni, oliwie. Często mieszamy żeby się nie przypaliło. Po około 6 minutach powinno być już usmażone (czas zależy od wielkości kawałków, na jakie pokroiliśmy kurczaka). Na patelnię dokładamy ugotowany makaron. Dodajemy 2 - 3 łyżki pasty bazyliowo-orzechowej i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidorki i szpinak. Jeszcze raz mieszamy. Podajemy do stołu :-)

 
 
 


2 komentarze: